27 жовтня у Житомирській ОДА відбулося позачергове засідання обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, яке провів голова Житомирської облдержадміністрації Віталій Бунечко. Також участь у засіданні взяли заступники голови облдержадміністрації, керівники структурних підрозділів ОДА, представники силових структур області та Держпродспоживслужби в Житомирській області.
Віталій Бунечко зазначив, що на позачерговому засіданні Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, яке відбулося сьогодні, 27 жовтня, прийнято рішення встановити з 00 год. 00 хв. 30 жовтня “червоний” рівень епідемічної небезпеки на території Житомирської області.
Як повідомив начальник Управління з питань цивільного захисту населення та оборонної роботи Житомирської ОДА Сергій Безносюк, відповідно до оцінки індикаторних показників із визначення рівня епідемічної небезпеки станом на 27 жовтня впродовж трьох останніх днів Житомирська область перевищила 3 показники з 5, які визначають рівні епідеміологічної небезпеки. Зокрема, це коефіцієнт нових виявлених випадків захворювання, кількість госпіталізацій та заповненість ліжок із кисневим забезпеченням.
Т.в.о. директора Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Світлана Мошківська зазначила, що станом на 27 жовтня ситуація у закладах охорони здоров’я Житомирської області залишається контрольованою. Зокрема в області розгорнуто 2896 ліжок для хворих на COVID-19, з яких 2819 – із кисневим забезпеченням. Крім того, у разі потреби є можливість розгорнути близько 200 додаткових ліжок, підключених до кисню.
Вона також зауважила, що потреба пацієнтів у кисні зросла у 5-6 разів у порівнянні з аналогічним періодом минулого року. У 25 опорних медичних закладах, які надають допомогу хворим на коронавірусну інфекцію у Житомирській області 10 працюють на рідкому кисні, 15 — на газоподібному. В середньому в області за добу використовується 6-7 тонн рідкого та 400-500 балонів газоподібного кисню.
За інформацією начальника Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області Олександра Шпити, в області ведеться активна роз’яснювальна робота з суб’єктами господарювання. Зокрема співробітники Держпродспоживслужби спільно з працівниками Національної поліції України проводять інформаційну роботу щодо карантинних обмежень, а також перевіряється наявність COVID-сертифікатів у працівників закладів.
Начальник Головного управління Національної поліції в Житомирській області Юрій Олійник наголосив на обов’язковості дотримання умов «червоного» рівня епіднебезпеки та зазначив, що на території області найближчим часом буде встановлено два пости контролю дотримання перевезень пасажирів у громадському транспорті.