Відбулося тринадцяте позачергове засідання районної комісії з питань ТЕБ та НС

карантинТЕБ та НС

30 квітня головою Житомирської райдержадміністрації Юрієм Оханським проведено 13 позачергове засідання районної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. Засідання проведено в дистанційному режимі з використанням засобів електронної комунікації.

Головне питання порядку денного – «Про роботу агропродовольчих ринків». За результатами обговорення даного питання комісія поставила завдання селищній, сільським радам, ОТГ невідкладно провести засідання місцевих комісій з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій (штабів з ліквідації НС) щодо можливості відновлення роботи агропродовольчих ринків, із залученням суб’єктів господарювання – операторів ринків, фахівців Житомирського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області та Житомирського районного відділення поліції Житомирського відділу поліції Головного Управління Національної поліції в Житомирській області.

У разі прийняття рішення щодо відновлення роботи агропродовольчих ринків, які є операторами ринку харчових продуктів відповідно до Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів», органи місцевого самоврядування мають забезпечити їх роботу відповідно до умов дотримання протиепідемічних вимог до діяльності агропродовольчих ринків, встановлених головним державним санітарним лікарем України (див. нижче).

Житомирське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області має забезпечити проведення щоденних позапланових перевірок за дотриманням агропродовольчими ринками протиепідемічних вимог до діяльності агропродовольчих ринків, встановлених головним державним санітарним лікарем України та присутність не менш як двох інспекторів на кожному агропродовольчому ринку протягом усього часу його роботи та проведення ними відповідних позапланових перевірок.

 

Нагадаємо, що протиепідемічні вимоги при здійсненні торгівлі харчовими продуктами на агропродовольчих ринках передбачають наступне:

 

  1. Наявність реєстрації агропродовольчого ринку як оператора ринку харчових продуктів.
  2. Допуск працівників та відвідувачів на територію ринку виключно за наявності вдягнутої медичної маски (респіратора).
  3. Проходження безконтактного температурного скринінгу.
  4. Наявність на кожному вході (в’їзді) на територію ринку диспенсерів з антисептиком.
  5. Кількість відвідувачів, які одночасно перебувають на території ринку, не більше одного на 10 кв. м. торговельної площі.
  6. Відстань між місцями продавців – не менше трьох метрів, місця торгівлі мають бути обладнані захисними екранами між продавцями та покупцями (з плівки або пластику).
  7. Проведення дезінфекції контактних поверхонь кожні три години, прибирання та дезінфекція всіх приміщень, включаючи стаціонарні торговельні місця в кінці кожного робочого дня.
  8. Відсутність неконтрольованої (стихійної) торгівлі на прилеглій до ринку території.
  9. Забезпечення постійного інформування відвідувачів щодо встановлених обмежень, яких необхідно дотримуватися.
  10. Агропродовольчі ринки зобов’язуються дотримуватися вимог щодо профілактичних заходів протидії поширення COVID-19 та оперативного усунення порушень.