08 лютого ц.р. до Житомирської міської державної лікарні ветеринарної медицини від завідуючого господарством ДУ «Житомирська виправна колонія №4» надійшло повідомлення про падіж двох свиней, які утримуються у підсобному господарстві установи.
Головним управлінням Держпродспоживслужби в Житомирській області організовано групу з виїздом на місце, проведено ретельне обстеження та вивчення обставин. Фахівцями Житомирської міської державної лікарні ветеринарної медицини було відібрано проби пат. матеріалу та направлено на дослідження до Житомирської регіональної лабораторії Держпродспоживслужби, звідки було отримано підтвердження виявлення ДНК вірусу африканської чуми свиней (АЧС) методом ПЛР – РЧ.
Задля координації дій з локалізації та ліквідації спалаху АЧС 9 лютого проведено засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Житомирській міській раді, наступне засідання ДНПК відбудеться при Житомирській облдержадміністрації.
В осередку захворювання вживаються заходи з локалізації та недопущення поширення збудника АЧС, ситуація перебуває на контролі Головного управління Держпродспоживслужби у Житомирській області.
Африканська чума свиней (АЧС) – особливо небезпечна вірусна хвороба домашніх і диких свиней, що характеризується швидким поширенням, високим ступенем смертності. Гине до 100% інфікованих свиней. АЧС не становить небезпеки для здоров’я людей. Лікарські засоби для профілактики і лікування АЧС відсутні.
Що необхідно знати пересічному громадянину про АЧС?
Що АЧС не становить небезпеки для людей.
Що на АЧС хворіють лише дикі та свійські свині (всіх видів, порід та статево – вікових груп).
Що резервуаром АЧС в природі є дикі свині, від яких заражаються свійські (домашні свині).
Що основний шлях передачі збудника – це безпосередній контакт тварин між собою (хворої та здорової) та перенос збудника від хворої до здорової тварини через посередника, в ролі якого найчастіше виступає людина, що випадково забруднилась виділеннями хворої тварини та мала контакт зі здоровою, а також – предмети догляду, інвентар, взуття та одяг, транспортні засоби та корми, в тому числі й харчові відходи.
Що збудник хвороби тривалий час може зберігати свою життєздатність поза організмом і в першу чергу в харчових продуктах, заражених вірусом АЧС (наприклад: в копченій шинці – до 5 місяців).
Що холод (заморожена свинина) всього лише консервує збудника (продукт залишається небезпечним для свиней після розморожування).
Що виявивши хвору тварину (не стандартна поведінка) чи труп свині в природному середовищі, необхідно негайно сповістити про це лікаря ветеринарної медицини та вжити заходів щодо унеможливлення контакту із виділеннями хворої тварини.
Щоб уникнути виникнення і розповсюдження африканської чуми свиней, необхідно дотримуватися таких заходів:
- проводити щоденний огляд свиней з метою своєчасного виявлення можливого захворювання тварин;
- не згодовувати свиням харчові відходи і відходи, отримані після забою свиней, здійснювати утилізацію відходів у встановлених місцях;
- не купувати корми і кормові добавки невідомого походження у невстановлених торгових місцях (обов’язкові наявність документів, що підтверджують походження та безпеку кормів, наявність дозволу на торгівлю і т.д.);
- не купувати свиняче м’ясо на стихійних ринках, адже воно може бути заражене вірусом АЧС. І хоча їжа з такого м’яса не становить загрози для людини, проте вірус передається тваринам через залишки такої їжі та зберігає активність в природних умовах до 150 днів;
- допускати ветеринарних лікарів на територію приватних подвір’їв для огляду свиней та проведення відповідних заходів;
- негайно повідомляти про всі випадки захворювання свиней фахівцям ветеринарної служби або сільським виконавчим комітетам;
- не допускати відвідування особистих господарств сторонніми особами;
- постійно вести боротьбу з гризунами;
- не завозити свиней без узгодження з Держпродспоживслужбою району з інших регіонів.
ПАМ’ЯТАЙТЕ:
Виконання вами цих рекомендацій спрямоване на попередження поширення АЧС на територію ваших господарств та запобігання економічних збитків.