Спеціалісти управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства ГУ Держпродспоживслужби в Житомирській області нагадують про заходи безпеки щодо збирання, приготування та вживання грибів!
На Житомирщині пройшли дощі і розпочався грибний сезон. З настанням сезону у медичних закладах традиційно починають реєструвати випадки отруєнь грибами. Цей рік, на жаль, не став винятковим: за 9 місяців 2020 року зареєстровано 2 випадки отруєння грибами в Любарському районі, де постраждало 2 дорослі людини. В минулому році був один випадок за весь рік з 2-ма постраждалими.
З давнини гриби вважалися улюбленою їжею людини. У будь-якому вигляді вони збагачують та урізноманітнюють меню здорової людини. При правильному приготуванні, дотриманні рецептури, з грибів виходить дуже смачна страва. В той же час треба враховувати й той факт, що вони погано перетравлюються. Тому вживати їх рекомендується лише людям із здоровою травною системою. При захворюваннях шлунково-кишкового тракту, а також людям похилого віку і дітям доцільно утримуватися від вживання грибів.
Період вегетації грибів в Україні досить тривалий: від травня до листопада. Необхідно враховувати той факт, що різні методи обробки грибів (маринування, засолка, сушка, теплова кулінарна обробка тощо) в більшості випадків не руйнують їхніх отрут. Отже, нещасні випадки від споживання грибів можуть реєструватися протягом цілого року.
Слід пам’ятати, що іноді навіть їстівні гриби можуть стати причиною отруєння. По-перше, це буває у тих випадках, коли збирають та вживають гриби старі, перезрілі або після тривалого зберігання.
Гриби відносяться до швидкопсувних продуктів (містять від 84 до 94% води) тому їх необхідно переробляти в день збору. Максимальний строк зберігання грибів не повинен перевищувати 24 год при температурі не вище 10°С. Зрілі гриби стають чудовим поживним середовищем для різноманітних мікроорганізмів, зокрема хвороботворних. Крім того, внаслідок біохімічних реакцій (розпад білків) в грибах утворюються отруйні речовини (птомаїни).
По-друге, в деяких видах їстівних грибів (білих, опеньках, лисичках, сироїжках тощо) містяться отруйні нетермостійкі речовини, які при варінні розрізаного м’якуша руйнуються. Ось чому вживання недоварених або таких недосмажених їстівних грибів може викликати розлади діяльності кишково-шлункового тракту.
У зв’язку з цим необхідно знати та дотримуватись таких профілактичних заходів:
- купуйте гриби тільки у відведених для їх продажу місцях (організованих ринках, магазинах, теплицях, спеціалізованих кіосках), – при наявності висновків ветеринарно-санітарної експертизи. Уникайте стихійних ринків;
- збирайте і купуйте тільки гриби, про які вам відомо, що вони їстівні на всі 100%
- не залучайте до збору грибів дітей і ніколи не дозволяйте їм пробувати їх на смак.
Не збирайте гриби:
- навіть свідомо їстівні, у міських парках, скверах, дворах, на місцях звалищ, полігонів на промислових пустирях, колишніх смітниках, в хімічно та радіаційно небезпечних зонах, а також уздовж транспортних магістралей, залізничних доріг;
- з ушкодженою ніжкою, старих, в’ялих, червивих або ослизлих;
- в яких ви сумніваєтесь, не кладіть їх до кошика;
- ніколи не збирайте пластинчасті гриби, найчастіше отруйні гриби маскуються під них;
- якщо ви знайшли їстівні гриби, а поруч з ними ростуть отруйні або невідомі вам, не збирайте ці гриби (можлива їх мутація чи запилення отруйними спорами);
- не порівнюйте зібрані чи придбані гриби із зображеннями в різних довідниках – вони не завжди відповідають дійсності.
Готуйте гриби правильно:
- не куштуйте сирі гриби на смак;
- гриби підлягають кулінарній обробці тільки в день збору, і не пізніше. При обробці кип’ятіть гриби 7-10 хвилин у воді, після чого відвар злийте. Лише тоді гриби можна варити або смажити. Варити гриби потрібно добре промитими не менш години на невеликому вогні, знімаючи піну і помішуючи. Варіння вважається закінченим, коли гриби осядуть на дно, а відвар стане прозорим;
- обов’язково вимочуйте або відварюйте умовно їстівні гриби, що використовують для соління – грузді, вовнянки та інші, котрі містять молочний сік, тим самим позбудетесь гірких речовин, які уражають слизову оболонку шлунку;
- не пригощайте ні в якому разі грибами дітей, літніх людей, вагітних жінок та жінок, котрі годують грудьми, адже вони є дуже важкою їжею для шлунку. Гриби (зеленушка, синяк-дубовик, та деякі інші) містять отруйні речовини, які у шлунку не розчиняються. У взаємодії з алкоголем отрута розчиняється та викликає бурхливе отруєння. Тож, ні в якому разі не можна вживати алкоголь «для дезінфекції» при появі перших ознак отруєння;
- не купуйте і не вживайте в їжу гриби консервовані, мариновані, солоні на ринках, в місцях стихійної торгівлі, або просто з рук;
- не зберігайте готові страви з грибів у холодильнику більше доби, а свіжі гриби – довше 2-3 днів в морозильнику, якщо він не обладнаний системою швидкої, глибокої заморозки;
- суворо дотримуйтеся правил консервування грибів. Неправильно приготовлені консервовані гриби можуть викликати дуже важке захворювання – ботулізм;
- не викидайте недоїдених грибів. Лабораторний аналіз цих грибів при отруєнні допоможе швидше визначити вид отрути, яка потрапила в організм.
Якщо вже трапилася біда і Ви відчуваєте себе погано, або відмітили підозрілі ознаки у своїх близьких. Викличте «Швидку медичну допомогу».
Симптомами отруєння є: нудота, блювота, біль у животі, посилене потовиділення, зниження артеріального тиску, судоми, мимовільне сечовиділення, проноси, розвиток симптомів серцево-судинної недостатності.
Одночасно, не очікуючи прибуття «швидкої», негайно промийте шлунок потерпілого: дайте йому випити 5-6 склянок кип’яченої води або блідо-рожевого розчину марганцівки; викликати блювоту (допоможе натиснення пальцем на корінь язика); коли промивні води стануть чистими, дайте йому активоване вугілля (1 пігулка на 10 кілограмів ваги).
І в жодному випадку не можна займатися самолікуванням, потрібно негайно їхати в лікарню! Від того, наскільки швидко провести очищення організму, залежить результат лікування.
БУДЬТЕ СВІДОМІ : БЕРЕЖІТЬ СВОЄ ЗДОРОВ’Я ТА ЖИТТЯ, РІДНИХ І БЛИЗЬКИХ ВАМ ЛЮДЕЙ!