Африканська чума свиней (АЧС) – інфекційна вірусна хвороба свійських і диких свиней. В Україні захворювання переважно уражає приватні господарства та невеликі ферми, і основна причина в тому, що власники свиней ігнорують прості, проте обов’язкові правила недопущення захворювання. Про це наголошують в Житомирському РУ ГУ Держпродспоживслужби в Житомирській області. Відтак, нагадують основні методи профілактики.
Треба знати, що:
– африканська чума НЕ загрожує людям, хворіють лише свині.
– смертність свиней може сягати 100%.
– вилікувати АЧС неможливо – вакцини та ліків немає. Тому єдиний метод боротьби із захворюванням – умертвляти і спалювати хворих свиней, щоб не допустити поширення вірусу.
У разі спалаху АЧС, усе поголів’я свиней у радіусі 3 км є під загрозою знищення.
Ознаки захворювання проявляються у свиней через 3-12 діб після зараження. Вірус хвороби може зберігатися:
– у трупах свиней – до 2,5 місяців;
– у замороженому м’ясі (-20 °С) – безкінечно.
– у копченій ковбасі та м’ясопродуктах – упродовж 5 місяців і більше.
– у солонині – до року;
– у гною та ґрунті залежно від пори року – до 3 місяців
– термічна обробка вбиває вірус (не менше години при 50 °С).
Щоб господарство не було інфіковане АЧС:
– перезувайтеся і переодягайтеся, коли заходите у приміщення зі свинями.
– вірус не переноситься повітрям: потрапити до тварини він може тільки тоді, коли його туди занесе недбалий власник.
– якщо ходите до лісу (збирати гриби чи ягоди), у жодному разі не заходьте в цьому одязі та взутті до свинарника, адже на ньому може бути вірус АЧС. У лісі вірус поширюється через дикого кабана.
– перед входом у свинарник покладіть килимок, який регулярно змочуйте антибактеріальним засобом . Це добрий спосіб знищити бактерії на взутті.
– не пускайте у свинарник сусідів та інших сторонніх людей.
– не випускайте свиней з хліва – їх не можна вигулювати.
– не утримуйте в одному приміщенні зі свинями інших тварин чи птицю, особливо, якщо вони виходять на двір.
– не годуйте свиней рештками зі свого столу та помиями. Однак, якщо цього не можна уникнути, прокип’ятіть їх упродовж 20 хв. перед тим, як згодуєте свиням. Корми для свиней також треба проварювати.
– щодня оглядайте свиней. Якщо виникла підозра, що вони захворіли, – обов’язково повідомте ветлікаря. Тільки він зможе підтвердити чи спростувати діагноз АЧС за результатами лабораторних аналізів.
– пам’ятайте, що рано чи пізно інфіковане АЧС м’ясо, яке заморозили в холодильнику, чи сало, яке закрили у банки, може стати причиною наступного спалаху захворювання, адже вірус у них житиме впродовж тривалого часу.
Лише дотримання вище зазначених правил може вберегти господарство від зараження АЧС. Поки власники свиней не почнуть їх виконувати, захворювання продовжуватиме поширюватися Україною.
Борис ГУЩИН, начальник Житомирського
районного управління ГУ Держпродспоживслужби
в Житомирській області.