Грип та ГРВІ: що робити, щоб вберегтися

грип

Грип — це  вірусне захворювання з можливістю тяжких ускладнень та ризиком смерті. Грип має симптоми, схожі з іншими гострими респіраторними вірусними інфекціями.

Основні симптоми захворювання: висока температура, кашель, біль у горлі, нежить, біль у тілі, головний біль, слабкість. Найчастішим ускладненням грипу є пневмонія, яка іноді може лише за 4-5 днів призвести до смерті хворого.

Грип передається повітряно-крапельним шляхом, коли хвора людина кашляє, чхає чи просто розмовляє. У зоні зараження перебувають усі в радіусі 2 метрів навколо хворого.

Людина, навіть із легкою формою грипу, становить небезпеку для оточуючих протягом усього періоду прояву симптомів — в середньому 7 днів.

Можна уникнути зараження грипом навіть під час епідемії, якщо дотримуватись кількох простих речей:

  • Уникати скупчень людей аби зменшити вірогідність контактів із хворими людьми.
  • Користуватися одноразовими масками при необхідності, щоб захистити себе чи оточуючих від зараження.
  • Регулярно провітрювати приміщення і робити вологе прибирання — як у помешканні, так і в робочих приміщеннях.
  • Повноцінно харчуватися, уникати перевтоми — для підвищення опірної здатності організму.
  • Часто мити руки водою з милом, обробляти дезінфікуючим гелем із вмістом спирту.
  • Користуватися тільки одноразовими паперовими серветками і рушниками — як після миття рук, так і для того, щоб прикрити обличчя під час кашлю, а також при нежиті. Використані серветки необхідно одразу викидати у смітник.
  • Якщо Ви захворіли або є перші симптоми захворювання, звертайтеся до лікаря, або викликайте його додому.

Дотримання цих правил суттєво підвищує Ваші шанси уникнути небезпечного захворювання.

 

Вакцинація – найефективніший засіб захисту. Щорічна вакцинація є найефективнішим засобом для захисту організму від вірусів грипу. Вакцина захищає від усіх актуальних штамів грипу, є безпечною і ефективною.

Найкращий час для проведення вакцинації — напередодні грипозного сезону (у вересні-жовтні). Якщо такої можливості не було, то вакцинуватися можна і впродовж усього сезону.

Усі засоби профілактики грипу мають особливе значення для людей, які належать до груп ризику. Для цих людей грип становить найбільшу небезпеку, а вчасна регулярна профілактика здатна врятувати життя.