11 вересня – Міжнародний день пам’яті жертв фашизму

Звернення

Шановні жителі району!

Уже 60 років Україна разом з усім світом традиційно у другу неділю вересня вшановує пам’ять жертв фашизму. Саме на цей місяць припадають дві пов’язані з Другою світовою війною дати – день її початку і  день повного завершення війни.

Україна має особливо скорботний рахунок незліченних людських втрат – це понад 8 мільйонів вбитих та померлих від поранень або голоду, закатованих, зниклих безвісти…

Внесок українців у перемогу над фашизмом був одним із визначальних:  з гітлерівською Німеччиною та її союзниками воювали близько 7 мільйонів наших співвітчизників. Воювали для того, щоб ніколи знову не повторилися жахи війни, які сіють смерть, руйнування, горе і страждання.

Але через багато десятиліть фашизм відродився. Тепер – у країні, яка, прагнучи задовольнити свої імперські амбіції, цинічно посягнула на територіальну цілісність України та загрожує миру всій Європі.

Довгих 200 днів і ночей від початку повномасштабного вторгнення агресора українці в кровопролитних  боях   виборюють свою свободу та незалежність. Ми не знаємо, коли закінчиться ця жорстока, нічим не виправдана  війна, але знаємо напевне, що закінчиться вона неминучою Перемогою України! Інакше і бути не може, адже за нами – правда, а значить з нами Бог.

До того ж  ми добре пам’ятаємо уроки Другої світової війни і те, якою високою була ціна перемоги… Тому сьогодні свіжі квіти до підніжжя пам’ятників жертвам фашизму та хвилина мовчання – це лише мала дещиця нашої шани тим, хто не дожив до переможного травня 1945 року.

З повагою

начальник Житомирської районної

військової адміністрації

Олександр ХОМИЧ