Нове шкільне меню – це про пріоритети здоров’я дітей та потенційно здорову націю

В Україні за ініціативи першої леді Олени Зеленської  розпочалася реформа шкільного харчування. Технологічні карти для оновленого шкільного меню розробляв кулінарний експерт Євген Клопотенко з командою.

Заклади освіти мали тривалий перехідний період для адаптації нових вимог та їх впровадження. З 1 січня 2022 р. в усіх українських школах і садочках розпочали готувати за новими правилами та рецептами.

Тож які норми харчування в закладах освіти зазнали змін? 

  • У стравах обмежують кількість солі та цукру, жирів рослинного і тваринного походження.
  • Зменшена кількість соків.
  • Знижені норми споживання хліба та картоплі.
  • Збільшена кількість споживання молока та кисломолочних продуктів, м’яса, риби, круп та бобових.

З огляду на велику кількість питань щодо організації харчування, відповідно до нових нормативів, актуальність цього питання обговорювалася спеціалістами Житомирського управління Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області спільно з керівниками закладів освіти Новогуйвинської селищної ради.

«Забезпечення повноцінного, якісного та калорійного харчування дітей в школах, постачання безпечних та якісних продуктів харчування та сировини, зміцнення матеріально-технічної бази закладів освіти харчування дітей, залучення до постачання продуктами харчування сільськогосподарських виробників та переробників області, можливість обирати страви, покращити якість продуктів, розширити асортимент фруктів та овочів, забезпечити якісного постачальника послуг, зменшити ціни та виключити шкідливу їжу – залишається одним із найбільш актуальних та заслуговує на особливу увагу», – зазначила начальниця відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Лариса Зембицька.

Зміни до системи харчування розробляли з огляду на міжнародний досвід та рекомендації Всесвітньої організації охорони здоров’я щодо принципів здорового харчування. Врахували також фізіологічні потреби дітей в основних харчових речовинах та енергії.

Перевірити, чи відповідає меню у навчальному закладі вашої дитини оновленим нормам, можна на сайті МОЗ, де у вільному доступі викладені всі технологічні карти на страви. Якщо ви раптом виявите порушення, то зверніться до адміністрації закладу, а в разі потреби – залиште скаргу до Держпродспоживслужби.

Також була приділена увага щодо закупівлі продуктів.  Реформа харчування передбачає деякі нюанси щодо закупівлі продуктів.

«Ще два роки тому ми проводили навчання,  писали листи до органів місцевого самоврядування про те, що при укладанні тендерних вимог треба вписувати основні вимоги до постачальника харчових продуктів. Що ми робимо, якщо продукція прийшла, яка не відповідає вимогам? Відповідно до всіх норм та документів, відповідальна особа не має права прийняти цю продукцію для харчування дітей. Постачальник продуктів має замінити цю продукцію на якісну», — сказав Геннадій Журавель, начальник відділу безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини.

Нарада пройшла у формі активного діалогу, слухачі мали можливість отримати вичерпні відповіді на поставлені питання.

Житомирське управління ГУ Держпродспоживслужби в Житомирській області продовжує здійснювати державний нагляд (контроль) за впровадженням у школах та дошкільних закладах  харчування дітей за новими меню, виконанням норм харчування, забезпеченням дітей якісними, безпечними харчовими продуктами і готовими стравами, а також пропагувати принципи здорового харчування.