У Житомирському районі триває реалізація програми «Доступні ліки»

Доступні ліки

Українці щороку витрачають в аптеках майже 54 мільярди гривень, з них 26%, тобто 14 мільярдів – на гомеопатичні, фітотерапевтичні ліки та інші препарати без клінічно доведеної ефективності. Ці дані були наведені в дослідженні, проведеному з ініціативи Центру протидії корупції. Дослідження було виконано за підтримки міжнародного фонду «Відродження».

З метою усунення цього дисбалансу, зменшення фінансового навантаження на бюджет простого українця та покращення якості лікування урядом України  з 1 квітня 2017 року було започатковано програму «Доступні ліки». Пацієнтам в аптеках, які беруть участь у ній, безкоштовно або з незначною доплатою видають ліки від серцево-судинних захворювань, діабету ІІ типу та бронхіальної астми.

Пріоритетність було надано лікуванню цих хвороб, оскільки саме вони найбільше впливають на показники смертності населення або суттєво знижують якість життя пацієнта та ефективно лікуються на амбулаторному рівні.

До переліку «Доступних ліків» відбирали лише ті лікарські засоби, міжнародна непатентована назва яких є у Національному переліку основних лікарських засобів. Ліки проходили відбір з урахуванням рівнів захворюваності населення, поширеності хвороб та смертності, доказів порівняльної ефективності (результативності), безпеки та економічної доцільності лікарських засобів, а також галузевих стандартів у сфері охорони здоров’я та рівня фінансування медичної допомоги.

Згідно положень програми пацієнт повинен принести в аптеку рецепт від лікаря на засіб, який відповідає його стану. Для ефективного використання бюджетних коштів його виписують не за комерційною назвою, а на основі міжнародної непатентованої назви (МНН) діючої речовини ліків.

Реєстр «Доступних ліків» на момент початку дії програми складався з  21 МНН та 153 торгових назв препаратів, з них 23 повністю безкоштовні для пацієнта. Наприкінці грудня 2017 року Уряд ухвалив зміни до програми і доповнив «Доступні ліки» ще 2 діючими речовинами для лікування серцево-судинних захворювань та діабету 2 типу – відтепер реєстр включає 23 міжнародних непатентованих назви лікарських засобів – 17 серцево-судинних препаратів, 3 цукрознижуючі препарати, 3 бронходилятатори, всього 239 торгових назв препаратів, 47 з яких повністю безкоштовні для пацієнта. Сьогодні в програмі є 184 препарати для лікування серцево-судинних захворювань, 43 – діабету 2 типу, 12 – бронхіальної астми. В 2019 році реєстр було розширено знову – всього 261 торгових назв препаратів, 59 з яких є безплатними.

Також були ухвалені зміни, що впроваджують новий механізм ціноутворення для препаратів: після встановлення граничних цін на лікарські засоби, фармкомпанії матимуть додатково 5 днів, щоб знизити свої цінові пропозиції і таким чином поповнити список препаратів, що відшкодовуватимуться на 100% за державний кошт.

В 2017 році урядом на фінансування програми «Доступні ліки» було виділено близько 700 млн. грн., а в 2018 році вже близько 1 млрд. грн. На 2019 рік також заплановано на програму 1 млрд. грн.

По мірі реалізації програми Урядом постійно проводилось  розширення реєстру ліків за програмою, покращувалась доступність – кількість аптечних закладів на початок дії програми була 6200 – на даний час Урядова програма «Доступні ліки» працює в 7 138 аптеках України, тобто кожен третій аптечний заклад відпускає ліки, за які повністю або частково платить держава.

Результати року роботи програми «Доступні ліки» мають не лише кількісні, але й якісні показники: у середньому на 4,2% знизилася кількість викликів швидкої допомоги з підозрою на інсульт чи інфаркт, майже на 6% – кількість викликів швидкої для людей з приступами бронхіальної астми, кількість пацієнтів з нормалізованим цукром у крові (HbA1c – глюкований гемоглобін) при діабеті 2 типу збільшилася на 6%. За час дії програми суттєво (на 2,65%) знизилася кількість ускладнень у пацієнтів з діабетом 2 типу.

Житомирський район долучився  до виконання програми «Доступні ліки» 19 квітня 2017 року. На Житомирський район початково було розподілено 1 088 744,00 грн., а в серпні 2017 проведено  перерозподіл у зв’язку з невикористанням коштів – знято 300 000,00 грн. (всього лишилось на 2017 рік – 778 744,00 грн.). Було виписано лікарями центру ПМСД  32911 рецепти для 14039 особи з яких отоварено – 20705 рецепти (відсоток отоварення – 79,75 %, область 81,65 %), використано коштів – 791 171,00  грн. (відсоток використання коштів – 100,31 %, область 85,93 %).

На 2018 рік за програмою «Доступні ліки» було розподілено на Житомирський район 1 573 300,00 грн. Виписано 32911 рецепти для 14617 особи, отоварено 30587 (захворювання серцево-судинної системи – 27203, ЦД ІІ тип -5104, БА – 604) рецепти (відсоток отоварення – 92,9 %, область 88,8 %), використано коштів – 1 513 557 грн. (відсоток використання коштів – 96,2 %, область 95,1 %).

На 3 місяці 2019 ріку за програмою «Доступні ліки» на Житомирський район було розподілено 267 300,00 грн. Виписано 6429 рецепти для 2843 особи, отоварено 6004  рецепти (захворювання серцево-судинної системи – 5277, ЦД ІІ тип -1051, БА – 101). Відсоток отоварення  склав – 93,39 %, область 88,87 %. Використано коштів – 313 715,00 грн. (відсоток використання коштів – 117,36 %, область 87,93 %). Середня вартість рецепта – 52,25 грн. (область – 43,97 грн.).

З 1 квітня 2019 р. програма реімбурсації «Доступні ліки» в Україні почала працювати в електронній формі – лікарські засоби відпускаються виключно за електронними рецептами. Адмініструвати програму стала Національна служба здоров’я України (НСЗУ).

Відтепер змінилася модель фінансування програми – відшкодування за ліки аптекам здійснюється в рамках договору з НСЗУ, за принципом «гроші йдуть за пацієнтом в аптеку».

Це стало можливо завдяки реалізації програми за новими принципами:

  • єдині прозорі правила укладення договорів – усі аптеки, які виконають мінімальний набір вимог, зможуть укласти договір про реімбурсацію з НСЗУ;
  • використання електронних інструментів – усі процеси пов’язані з укладенням договору про реімбурсацію та відпуск ліків за електронними рецептами відбуватимуться в електронній системі охорони здоров’я;
  • електронний рецепт – забезпечить мобільність пацієнтів та нівелює географічні обмеження, оскільки отримати ліки можна буде в будь-якій аптеці, яка бере участь у програмі, незалежно від місця, де було виписано рецепт.

 

З 1 квітня всього по Україні у програму увійшло понад 5 000 аптек, інформація про них оновлюється на дашборді на сайті Національної служби здоров’я. Аптеки долучаються до програми за власним бажанням.

Більше ніякої прив’язки до місцевості, де рецепт виписали –
рецепт діє на всій території України.

Субвенцій по регіонах більше не буде. Аптека прямо укладає договір з НСЗУ, і прямо від неї отримує кошти за кожен відпущений за програмою препарат. Це має дозволити пацієнтам отримувати ліки постійно та без перебоїв. Рецепти на «Доступні ліки» вже можуть виписувати і лікарі у приватних закладах та лікарі-ФОПи.

 

МОЗ розповідає про 9 кроків, які слід пройти пацієнту, щоб отримати такі ліки.

 

ДЕВ‘ЯТЬ КРОКІВ ДО «ДОСТУПНИХ ЛІКІВ»

Крок 1: Пацієнт записуєтеся на прийом до сімейного лікаря, терапевта або педіатра, з яким у вас підписана декларація. Не маючи підписаної декларації з лікарем, ви не зможете отримати ліки за програмою!

Крок 2: Лікар проводить прийом і виписує рецепт. Через електронний рецепт фармацевт може бути впевненим в правильності та точності інформації в рецепті. Можливість допущення помилок мінімальна на відміну від застарілого – паперового.

Крок 3: Під час виписування електронного рецепту лікар разом з пацієнтом перевіряють, чи номер мобільного телефону, зазначений в декларації, актуальний і належить пацієнту. Лікар повинен назвати вам код мобільного оператора та останні цифри номера.

Крок 4: Після перевірки номера лікар виписує рецепт в електронній системі.

Крок 5: На мобільний телефон пацієнта приходить СМС з унікальним номером рецепта та кодом підтвердження для отримання ліків в аптеці. Зміст СМС: “Ваш рецепт :  ХХХХ-ХХХХ-ХХХХ-ХХХХ. Код підтвердження: ХХХХ”.

Крок 6: Якщо є потреба або пацієнт просить, лікар може роздрукувати консультаційний висновок, де є інформація про виписані ліки та номер електронного рецепта.

Крок 7: Пацієнт йде у будь-яку аптеку, що бере участь у програмі, називає працівнику аптеки номер рецепта.

Крок 8: Працівник пропонує пацієнту ліки, які є в аптеці і входять в програму “Доступні ліки”.

Крок 9: Пацієнт обирає один із лікарських засобів і називає чотиризначний код підтвердження та отримує свої ліки. Якщо необхідних ліків немає, пацієнт може піти в іншу аптеку і отримати ліки там.