За ініціативи начальника Житомирського районного управління ГУ Держпродспоживслужби в Житомирській області Бориса Гущина обговорили питання щодо забезпечення належних умов для безпечного та якісного харчування дітей у закладах освіти Новогуйвинської та Станишівської громади. До участі та обговорення долучились керівництво Новогуйвинської та Станишівської громад.
Борис Гущин відкрив нараду та висвітлив актуальність проблеми збереження та зміцнення здоров’я дітей, акцентувавши особливу увагу на важливості створення належних соціально-економічних умов, серед яких безпека харчування є однією з пріоритетних. Наголосив, що потрібно об’єднати зусилля, щоб спільно подолати проблеми й виклики з системою харчування, які наразі є в закладах освіти.
«Доступне, здорове і збалансоване харчування у школах має бути забезпечене для кожної дитини: як у великому місті, так і в маленькому селі. Неприпустимо, коли дехто економить на здоров’ї дітей та заплющує очі на кричущі проблеми й порушення», – наголосив Борис Гущин.
Начальник відділу безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Геннадій Журавель, детально доповів про основні положення, принципи та програми передумов впровадження НАССР на харчоблоках закладів освіти.
Доповідач наголосив, що НАССР в освітніх установах – це не просто метод для проходження перевірок контролюючих органів, а важливий інструмент для контролю безпеки харчування дітей поза домом. На відміну від дорослих, у них немає вибору, де харчуватися і як харчуватися, тому, адміністрація цих установ зобов’язана на законодавчому рівні розробити, впровадити і постійно підтримувати принципи системи HACCP.
Лариса Зембицька – начальника відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства, провела стислий аналіз здійснення заходів державного нагляду в закладах освіти громад, озвучила проблемні питання. Ознайомила учасників наради з ситуацією щодо виникнення спалахів харчових отруєнь в школах в межах області та країни в цілому. Також учасників наради було поінформовано про основні вимоги Санітарного регламенту для закладів загальної середньої освіти, який набув чинності з 1 січня 2021 року. На завершення Лариса Зембицька наголосила щодо необхідності постійного контролю якості питної води.