5 листопада до Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області надійшло повідомлення про випадок захворювання свиней в підсобному господарстві Новоборівського психоневрологічного інтернату в смт Нова Борова Хорошівського району Житомирської області.
Головним управлінням Держпродспоживслужби в Житомирській області організовано групу з виїздом на місце, відібрано проби та направлено в Державний науково-дослідний інститут з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи (м. Київ).
При дослідженні відібраних проб біоматеріалу в Державному науково-дослідному інституті з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи підтверджено діагноз на африканську чуму свиней (звіт про результати дослідження № 009297 м.п.м./20 від 05.11.2020р.).
-
Наразі в осередку захворювання вживаються вичерпні заходи з локалізації та недопущення поширення збудника АЧС, ситуація перебуває на контролі Головного управління Держпродспоживслужби у Житомирській області.
Африканська чума свиней (АЧС) – інфекційна вірусна хвороба свійських і диких свиней. В Україні захворювання переважно уражає приватні господарства та невеликі ферми, і основна причина в тому, що власники свиней ігнорують прості, проте обов’язкові правила недопущення захворювання. Про це наголошують в Житомирському РУ ГУ Держпродспоживслужби в Житомирській області. Відтак, нагадують основні методи профілактики.
Треба знати, що:
– африканська чума НЕ загрожує людям, хворіють лише свині.
– смертність свиней може сягати 100%.
– вилікувати АЧС неможливо – вакцини та ліків немає. Тому єдиний метод боротьби із захворюванням – умертвляти і спалювати хворих свиней, щоб не допустити поширення вірусу.
У разі спалаху АЧС, усе поголів’я свиней у радіусі 3 км є під загрозою знищення.
Ознаки захворювання проявляються у свиней через 3-12 діб після зараження.
Щоб господарство не було інфіковане АЧС:
– перезувайтеся і переодягайтеся, коли заходите у приміщення зі свинями.
– вірус не переноситься повітрям: потрапити до тварини він може тільки тоді, коли його туди занесе недбалий власник.
– якщо ходите до лісу (збирати гриби чи ягоди), у жодному разі не заходьте в цьому одязі та взутті до свинарника, адже на ньому може бути вірус АЧС. У лісі вірус поширюється через дикого кабана.
– перед входом у свинарник покладіть килимок, який регулярно змочуйте антибактеріальним засобом . Це добрий спосіб знищити бактерії на взутті.
– не пускайте у свинарник сусідів та інших сторонніх людей.
– не випускайте свиней з хліва – їх не можна вигулювати.
– не утримуйте в одному приміщенні зі свинями інших тварин чи птицю, особливо, якщо вони виходять на двір.
– не годуйте свиней рештками зі свого столу та помиями. Однак, якщо цього не можна уникнути, прокип’ятіть їх упродовж 20 хв. перед тим, як згодуєте свиням. Корми для свиней також треба проварювати.
– щодня оглядайте свиней. Якщо виникла підозра, що вони захворіли, – обов’язково повідомте ветлікаря. Тільки він зможе підтвердити чи спростувати діагноз АЧС за результатами лабораторних аналізів.
– пам’ятайте, що рано чи пізно інфіковане АЧС м’ясо, яке заморозили в холодильнику, чи сало, яке закрили у банки, може стати причиною наступного спалаху захворювання, адже вірус у них житиме впродовж тривалого часу.
ПАМЯТАЙТЕ: лише дотримання вище зазначених правил може вберегти господарство від зараження АЧС. Поки власники свиней не почнуть їх виконувати, захворювання продовжуватиме поширюватися Україною.
Начальник Житомирського районного
управління ГУ Держпродспоживслужби
в Житомирській області Борис ГУЩИН