Оперативна інформація про поширення коронавірусної інфекції COVID-19

коронавірус

Станом на 25 лютого 2020 року у світі зареєстровано 80 150 лабораторно підтверджених випадків COVID-19, з них 2 699 – летальні. Одужало вже 27 695 осіб.

В Україні жодного лабораторно підтвердженого випадку COVID-19 не зафіксовано. Про це повідомляє Міністерство охорони здоров’я України.

З 20-ї години 24 лютого у всіх людей, хто приїжджає з країн, де зареєстровані випадки захворювання COVID-19, перевірятимуть рівень температури тіла.

Температурний скринінг також буде проводитися для всіх пасажирів у основних аеропортах України «Київ» та «Жуляни» та для подорожуючих через пункт пропуску «Тиса» на Закарпатті. Згодом такий самий режим працюватиме і на решті прикордонних пунктів.

Також позавчора Бюро ВООЗ в Україні передало 30 наборів реагентів для тестування на COVID-19 до вірусологічної референс-лабораторії Центру громадського здоров’я України. Набори містять приблизно 3000 реакцій, чого вистачить для дослідження на захворювання понад 950 людей методом полімеразної ланцюгової реакції.

 

В КНП «Центральна районна лікарня» Житомирської районної ради  був виданий наказ від 31.01.2020 року №48-адм. «Про заходи щодо організації недопущення розповсюдження та лікування захворювання, спричиненого коронавірусом 2019-nCoV», в якому затверджено план заходів щодо профілактики захворювань на «COVID»19.

Також виданий наказ  від 18.02.2020 року № 56-адм.  «Про впровадження системи інфекційного контролю».

З персоналом закладу опрацьовано розпорядження Кабінету Міністрів України від 03.02.2020 року № 93-р. «Про заходи щодо запобігання занесенню та поширенню на території України гострої респіраторної хвороби з причиненої  коронавірусом 2019-nCoV», розпорядження голови ОДА від 13.02.2020 р. № 123 «Про заходи щодо запобігання занесенню і поширенню випадків «COVID»19», регіональний план протиепідемічних заходів щодо запобігання занесенню і поширенню«COVID»19, спричиненого коронавірусом 2019 – nCoV, на території  Житомирської області, лист ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України» від 23.01.2020 року № 235 «Щодо нового коронавірусу» та Наказ МОЗ України від 24.01.2020 року № 185 «Про заходи недопущення занесення та поширення  на території України випадків захворювань, спричинених новим коронавірусом,  виявленим у місті Ухань (провінція Хубей, Китай).

17.02.2020 року та 21.02.2020 року проведені наради у генерального директора установи Собка Т.Д. з даного питання та комісії з інфекційного контролю.

Проводяться  тренувальні заняття щодо алгоритму дій при виявленні підозри на «COVID»19.

Медичний заклад частково забезпечений засобами індивідуального захисту.

Заплановано згідно графіку тренувальні заняття з медичним персоналом щодо алгоритму дій при виявленні (підозрі) хворих на «COVID»19.

Проводиться санітарно-освітня робота серед населення.

 

Міжнародні заходи:

Відповідно до даних ВООЗ вірус, який викликає захворювання COVID-19 називається SARS-CoV-2.

Найбільш ймовірними природними резервуарами для SARS-CoV-2 є кажани, але вважається, що вірус подолав видовий бар’єр для людини від іншої проміжної тварини-господаря. Цими проміжними тваринами-господарями можуть бути домашні, дикі або одомашнені дикі тварини, яких ще не ідентифіковано.

В цілому, коронавіруси дуже стабільні в замороженому стані згідно з дослідженнями інших коронавірусів, які показали виживання до двох років при -20 C. Дослідження, проведені на SARS-CoV і MERS-CoV, показують, що ці віруси можуть зберігатися на різних поверхнях протягом декількох днів в залежності від комбінації параметрів, таких як температура, вологість і світло.

Наприклад, при температурі охолодження (4°C) MERS-CoV може залишатися життєздатним до 72 годин. Сучасні дані про інші штами коронавірусів показують, що, хоча коронавіруси, мабуть, стабільні при низьких і заморожуючих температурах протягом визначеного періоду, гігієна харчових продуктів і належні методи забезпечення безпеки харчових продуктів можуть запобігти їх передачі через продукти харчування. Зокрема, коронавіруси є термолабільними, що означає, що вони чутливі до нормальної температури приготування (70°C). Тому, як правило, слід уникати споживання сирих або недоварених продуктів тваринного походження. З сирим м’ясом, сирим молоком або сирими органами тварин слід поводитися обережно, щоб уникнути перехресного забруднення сирої їжі.

SARS-CoV і MERS-CoV схильні до найбільш застосовуваних протоколів очищення і дезінфекції, і поки немає ніяких ознак того, що SARS-Cov-2 веде себе по-іншому.

Китай переглянув своє керівництво по класифікації випадків для COVID-19, виключивши класифікацію «клінічно діагностований». Тепер залишаться лише дві класифікації: «підозрювані» та «підтверджені» для всіх областей. Підтверджені випадки будуть зареєстровані лише після лабораторного аналізу. Саме тому, очікується, що деякі повідомлені раніше «клінічно діагностовані» випадки будуть виключені протягом найближчих днів, так як проводиться лабораторне тестування, а деякі, як було встановлено, є COVID-19 негативними.